Sunday, July 29, 2012

Jom Jamu Tetamu,....

Assalamualalaikum dan salam sejahtera untuk semua.


Dalam bulan Ramadhan ni, pastinya setiap surirumah akan menyediakan juadah berbuka untuk keluarga masing2. Kadang2 tu pening juga memikirkan menu untuk hari tersebut. Yalah...dah kena masak setiap hari. Selera pulak setiap hari berbeza. Kalau kena anak2 yang memilih untuk makan, lagilah pening kepala.
Petang Ramadhan ke lapan ,  Azie  memilih Puding Roti Karemal sebagai seleksi kuih untuk berbuka. Tengok dalam blog  la ni. Tergoda sungguh cara persembahannya. Terus masuk dalam senarai. Azie lebih suka berbuka dengan kuih-muih. Tak berapa nak minat kalau berbuka terus makan nasi ataupun yang berat2. Tapi hubyy dan anak2 pulak sebaliknya. So, by hook or by crook (fullamak...!), mesti masak yang berat2 juga. Setakat ini, nasi menjadi pilihan mereka. Tapi alhamdulillah kerana mereka tidak cerewet. Kalau makan nasi tu, cukup setakat ada satu lauk dan satu sayur sahaja. Sayur tu pun untuk hubby. Anak2 tak berapa suka makan sayur.... mkn pun apa yg diorg suka @ dipaksa oleh mamanye yg dah penat memasak... hihihihihi...
 
sebenarnye hr nie rumah di datangi oleh tetamu,... family besar Cik Hubby...  bg nak rak jugak lah memilih menu2 utk di masak... yelah selalu masak utk mkn family sendiri je... so pilihan pun sendiri je yg buat coz dah mmg tahu apa yg diorg mkn @ tak... kali nie nak masak agak byk ... berpeluh2 jugak lah cari idea,.... tu yg dok menjengjuk ke dapur2 yg ada & terjumpalah resepi yg nie,...
 

 
             Gulai Udang + Belimbing
 
 
Bahan-bahan:




udang saiz besar -saiz double XL (???)

belimbing buluh

santan - sekotak

daun kunyit

bawang putih -2 ulas

bawang merah - 3 ulas

cili api - 5 biji

serai - sebatang

halia- 1 inci

Bersihkan udang

tumbuk bawang -bawang, cili api, halia. ketuk serai,

masukkan benda2 di atas ke dalam periuk.

masukkan santan, bila dah mendidih masukkan belimbing buluh dan daun kunyit (hiris)

Agak-agak belimbing dah layu sket, masukkan udang.

Biar mendidih sekejap, angkat
 
" udang jgn di masak terlalu lama... nanti dagingnye jd keras dah x sedap nak mkn "..
 
 
 

 
               Sambal Sotong
 
 
 

 
                Puding Roti Karemal
 
 
Puding nie sebagai pencuci mulut,...
 
Cik Hubby beli Ayam Panggang buat anak2,...
 
Alhamdulillah semuanye habis...
 
 
 

No comments: