Wednesday, November 16, 2011

SERI MUKA & SERIKAYA,...APA BEZANYE??????????....

1st time buat Alhamdulillah.....memjadi lah jugak....& anak2 pun suka mkn..

Along lg lah baru je past kukus dah nak suruh potong......waaaaaaaa...waaaaaaaaa.....mana boleh sure x cantik kejadian kuih tu nanti...kenalah bersabar....
kejap2 dia bukaknye tudung saji tgk kuih nie.....& tanya dah boleh potong @ x....ala haaaaaiiiiii...cian lah pulak....
eeeeeemmmm...nampak gayanye kalau nak buat lg kuih nie..kena buat mlm..coz pg nanti dah terus leh mkn....
tp kalau nak utk minum ptg pun ok gak..coz kuih nie mmg leh simpan sampai ke ptg ...x basi...coz santan tu dah di masak dulu b'for buat kuih nie.....



SERIKAYA

SERIMUKA PANDAN

jom kita tgk resepi nye pulak....
 
SERIMUKA PANDAN – KAK IETA JB


Utk bahagian bawah

2 cwn beras pulut - direndam (biasanyer ita rendam semalaman)

3 sudu kelapa parut - putih saja

secubit garam



Masukkan pulut dlm periuk nasi dan tanak mcm masak nasi ( sukatan 1cwn pulut=1cwn air)

Gaulkan kelapa parut dgn garam. Setelah pulut masak gaulkan pulut dgn kelapa td hingga rata. Ambil loyang alas kan dgn plastik, oleskan dgn minyak masak dan masukkan pulut td ke dlmnyer ratakan. Tekan pulut hingga padat dan mampat. Kemudian masukkan dlm kukus dan kukus selama 15 minit.



Utk bahagian atas

2 cwn tpg gandum

2 cwn gula - dimasak bersama daun pandan dan sedikit air

2 biji telur - di buang tali pusat

secubit garam

1 biji santan kelapa

beberapa helai daun pandan - diblend dgn air kemudian tapis ambil airnyer saja.

pewarna hijau

pandan emulco



Blend tpg, telur dan garam dgn santan. masukkan air daun pandan dan gula. Masukkan pewarna hijau dan pandan emulco . Masak bahan ini atas dapur hingga bahan menjadi sedikit pekat. Tuangkan bahan atas pulut td dan kukus....

* Sukatan ini adalah untuk 2 loyang 8' klu nak buat utk satu loyang bahannya hendaklah di bahagi 2.

No comments: