Tuesday, December 27, 2011

Puding Caremal : percubaan pertama


Salam semua, selamat bertemu kembali. Baru nak update blog......
blog nie bila time kita rajin...dia buat perangai lah pulak,...........

n3 pasal percutian pun x berupdate lg....
kita tinggalkan dulu citer pasal holiday tu.....
meh jamu mata gan hasil kerjatangan yg tah apa2....
hahhahahhha...., kalau ikutkan mmg lah mls nak buat apa2,..sementara tukang mkn x de kat rumah nie....diorg masih lg berholiday kat TPP.

kalau buat pun mkn sesorg je coz Cik Hubby kurang sikit kalau benda2 yg mcm nie...
tp disebabkan pengaruh dr kakak2 blog yg lelain tu,...buta jugak lah....

wallllaaaaaaaaaa....mmg sedap.
resepinye pun ringkas je...

                                                  Puding Roti Caremal


dah tgk Picnyekan sure tergoda punya,....
apa lg gi ambik kertas & pen x pun C&P je,....keje mudah sekrg nie....

Puding Roti Karemal
Bahan-bahan


• 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus


• 4 keping roti gardenia


• 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis


• 1 cawan air suam


• 1 cawan susu cair


• 1/2 cawan susu pekat - Yatie letak 3/4 cawan susu pekat


• 1 sudu kecil esen vanilla


Cara-cara


1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.


2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.


3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masaklebih kurang   kukus 30minit @ 40 minit. 


4. Sejukkan dahulu barulah di potong dan hidangkan,....

mmg yummm.....yummmmmm



No comments: