Monday, March 5, 2012

KUIH LOPES,............ BILA TERINGIN TERUS JE BUAT

Assalamualaikum,............

Dan selamat sejahtera kepada semua pengunjung yang masih setia menanti. Apa khabar semua dan di harap semua berada dalam keadaan sihat dan ceria meniti hari-hari bahagia disamping insan-insan tersayang..
Semoga hari ini menjanjikan kebahagiaan buat semua dan sentiasa dalam rahmat yang maha Esa.




sebenarnye,... projek melopes nie hr sabtu mlm, teringin nak mkn bila tgk kat blog2 masakan bahan2 nye mudah je terus lah buat....

tp tulahkan 1st time buat dah tu lah buat nak kol 7pm,... ha x sia2 kena tunggu sampai kol 10pm baru leh kukus pulut... tu pun baru 1st kukus... ada lg next step rupanye kena kukus 2x...

bila dah siap kukus bab nak masuk dlm acuan lak... mak aaaaiiii... mcm mana lak nie... puas dok cari2 acuan tgh2 mlm... letak je kat dlm bekas muffin & alas gan plastik nasib baik menjd... balance masukkan kat dlm plastik buat 3segi,....

kol 11.30 baru siap semuanye... kir muai jugak lah resepi nie... just 2 cawan pulut leh dpt dekat 30biji... yg bermcm bentuk..

yg kat atas tu stok yg difrozenkan...

ada bentuk bulat dah selamat masuk ke dlm perut... buat b'fast smlm & bg kat MIL ... ada gak buat minum ptg smlm.... mmg berbaloiiiiiiiiii..sungguh..x sia2 projek tgh2 mlm...

next time leh buat lg,...

Resepi kuih lopes ini saya ambil dari My Resipi..

Bahan-bahan:

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecl garam
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam.

Cara penyediaan:

1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air yang dicampurkan dengan perwarna hijau dan air kapur. Rendamkan selama 3jam.
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Toskan beras dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Kemudian masukkan santan yang dicampurkan dgn garam dan air pandan kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut yg telah masak tadi dan tekan padat2 dgn plastik/daun pisang.
6. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yang disukai. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.

Bahan Untuk Air Gula:

3 ketul gula melaka
5 sudu besar gula
3 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul.

Cara penyediaan:

~ Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Bila mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat/pekat. Bila sudah sejuk bolehlah dimakan bersama pulut.

No comments: