Alhamdulillah dah masuk hari ke 7 dah kita berpuasa.... cepat betul masa berlalu,... diam x diam dah nak raya pulak....
persiapan raya pun x de lg nie,.... lom ada mood lg... tp lagu raya dah byk kali kedengaran kat Giant @ Tesco kalau gi beli stok...
jom citer pasal menulah,... pasal persiapan raya tu tinggalkan dulu...
nie gara2 beli tepung pelita yg x menepati citarasa... so apa lg..
pg2 lg dah godek bahan2nye..
yg nie dah siap kat dlm esbok.... ptg kan just nak kena gnap je,....
moh layan resepi lak,... mcm biasala hasil menyelongkar kat dapur2 kakak2 yg dok rajin memasak tu... nielah hasilnye...
TEPUNG PELITA
sumber: Rina Mohd Dom, Kajang & Kak Jee
Lapisan hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (Kjee blend daun pandan. Airnya Kjee sukat)
sedikit pewarna hijau (kalau warna daun pandan tidak mencukupi)
Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.
Lapisan Putih (Santan)
¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jadung (Kjee guna 1 sudu)
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sudu kecik garam
Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.
x tahu lg rasanye... tp kata Kak Jee sedap banggat,...
tggu time berbuka nanti,...
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment