Assalamualaikum,....
nie sebenarnye lauk smlm,... lauk org rajin... rajin lah sesgt.
sebenarnye tekak org yg posa nie yg teringin nak mkn lauk2 mcm nie... asyik lauk gulai lemak je jemu lak rasanye... tu yg masak lauk pindang ikan + kacang panjang nie... lauk nie mak Azie selalu masak dulu... kira salah satu lauk favorite Azie lah .... kalau mak masak lg lah sedap mahu bertambah2 nasi dibuatnye... tpkan smlm masak sendiri kira oklah...
kalau mkn lauk mcm nie dptlak mkn gan nasi yg dimasak lembik sikit @ pun bubur mmg sedap...
Resepi kali nie AZIE guna pakai resepi dr blog Mat Gebu
Sumber Resepi : Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan tuna@tongkol putih saiz sederhana kerat dan cuci bersih ( Azie guna ikan selar kuning )
1 biji tomato belah 6
1 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor'
Air secukupnya
1 kiub ikan bilis (optinal)
Garam dan gula secukup rasa
Kacang panjang
Bunga kantan
BAHAN TUMBUK LUMAT :-)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 camca teh lada hitam biji
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat hingga harum. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidih. Tambah asam gelugor dan juga kiub ikan bilis, jika guna.
2.Masukkan ikan dan biar mendidih perlahan. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat..
No comments:
Post a Comment