Tuesday, November 6, 2012

Asam pedas Daging Korban






Nie menu lunch kitaorg hr ahad lepas .... pestaim daging msk asam pedas! biasa wat ikan ngan ayam jerk! arini try wat daging plak! hubby aku pong heran gak aku msk asam pedas daging! sesekali layan syok juga! tp rasanya lagik sedap klu dapat tetel tuhh! sbb resepi asal mmg gune tetel! tp mano la aku nk carik tetel erk??! adusss leh leleh air liur aku sebut tetel! hahahahaa.... antu lomak2 btol! tk sedor diri lemok kat bdn dh setambun! kakakaka... resepi mmc biasalah mintak dr Bonda...masa balik raya hr tu tgk Bonda masak tu yg terus buat & seblm terlupa resepi... hihihihi... lg pun Daging korban yg masih lg berbaki tu ada lg... tu yg terajin masak...

Bahan-bahan

1 kg daging tetel (daging tetel = daging yang ada lemak2)
3 batang serai di titik
1 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar
1 camca teh serbuk kunyit
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
1 camca besar lada hitam*
1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
Air secukupnya

*bleh ltk kentang...

Cara-cara

  1. Daging tetel, dipotong (jika ketulannya besar), cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan sebrbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging tetel  gaul rata dan masak hingga daging tetel kecut. Tuang air secukupnya dan masak dengan api besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus merenih hingga tetel empuk.
  3. Masukkan jus asam jawa, kentang dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih 10 minit lagi dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas2...

Sedap oooiiii... bila cicah gan * roti, roti canai, cucur tepung @ lempeng ....

Anak2 dok gatah mcm tu je kuah asam pedas nie... yelah daging baru + lembut lak tu...

bila dah petang pulak hujan... layang mcm nie lak... kan Azie dah ckp... anak2 pasti suka punya

Photo: Roti canai + kuah asam pedas... Menu hr hujan...

mkn Asam pedas daging + roti canai segera...

No comments: