Wednesday, October 19, 2011

APAM PUTERI AYU




buatnye hr ahad lepas,.....hr nie baru leh dpt update
ingatkan susah lah nak membuatnye....yelah bila tanya kat org yg dah pro semua ckp susah nak buat,....Alhamdulillah, bila try buat sendiri x delah susah mana pun....menjd & hubby serta anak2 pun suka mkn.....
lain kali boleh lah buat lg,....

jom tgk resepi nye lak...


PUTERI AYU
By : Azita

Bahan-bahan

250 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Bahan di tas di ayak bersama

5 biji telur
300 gm gula halus
2 sudu kecil ovallate
250 ml santan
sedikit pewarna hijau atau warna kegemaran
2 camca teh paste pandan

Inti Kelapa
2 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam

Cara Menyediakan Inti Kelapa
Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat.

Cara membuat dan mengukus kuih
Panaskan kukusan.
Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
Kacau lagi hingga sebati.
Sapu sedikit minyak pada acuan.
Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit - 10 minit atau sehingga masak
Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.


bila dah tahu buat nie mcm nak buat selalu je....

No comments: