Wednesday, October 19, 2011

PUDING KUKUS DELIMA ISTANA......

buatnye mlm td,....
coz masih ada berbaki lg agar2....dr pd x leh pakai langsung baik buat Puding nie,....
rasanye mmg wow...sggh mables...sedapnye....

nak snap picnye x sempat lah pulak,.....

tp jom layan resepi jelah dulu ye.....,

PUDING KUKUS DELIMA ISTANA


Bahan-bahan
• 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)
Bancuhan Telur
• 3 cawan air
• 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin Tropical fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
• 1 tin susu cair ideal / susu segar
• 1 tin (505gm) susu pekat manis(*update: akak letak 450 gm je)
• 6 biji telur gred A dipukul dahulu
• 1 sudu teh esen vanila
Bahan Taburan
• 1/2 tin buah cocktail
• 1 cawan mixed fruits (ceri merah dan hijau, kismis, blackcurrent)
Cara-cara
1. Rendam agar-agar panjang selama 4 jam. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi.
2. Didalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis.
3. Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi.
4. Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis. Lapisan terakhir tabur dengan buah-buahan diatasnya.
5. Kukus sekurang-kurangnya 1 1/2 - 2 jam. Kukus sekejap akan menyebabkan agar-agar tidak larut.
6. Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
*** K1 merendam agar-agar lebih lama untuk menjimatkan masa mengukus. Dalam resipi ni K1 hanya mengukus selama 1 jam sahaja. (*akak pulak dah lebih dari 6 jam merendam agar-agar tuh...jadi kukus sejam pun ok jugak...)
Pesanan Penaja...hehee : Kalau family x ramai tu buat separuh adunan cukuplah sebab resepi ni menghasilkan untuk 1 kampung makan...wakakakaa...Pastu kalau dah x banyak dan rajin tu, elok lah dikukus dalam acuan kecik2, lagi senang xyah potong2...Kalau dalam loyang cam akak ni, susah sikit nak potong, x lawo le....tp rasa menteeeennnn...best gilosss! Sesuai gak tambah lemak..hahaha

No comments: