Wednesday, October 19, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

N3 kali nie lak pasal kek lapis cheese persona.....
mak aaaaaaaaaiiiii...dgr mcm terpanggil2 jekan nak tahu apa yg terpersona sgt tu....
bila tgk & rasa...yammm...yammmm...mmg terpersona dibuatnye....
buat pengemar tegar cheese mcm si Along...sesuai sgtlah gan kek nie...
sanggup ingatkan mamanye beli cheese cream Philadelpia masa gi MYDIN..semata2 nak suruh mamanye buat...
tulah terbg dia tgk kat blog kak Ieta, terus dia teruja nak mkn...& mama lah kena buat....


nielah hasilnye,....
mmg sedap sungguh kek nie...

jom layan resepinye lak ...

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
by : Ryoazhar

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7)
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong

kalau nak cuba mmg x rugi,...

No comments: